Tietoja matkasta

Tervetuloa Mannisen matkassa tuttuun ja tuntemattomaan Liettuaan!

Liettuassa, Baltian suurimmassa maassa on runsaasti nähtävää keskiaikaisesta kulttuurista kauniiseen maaseutuun. Tämän kiertomatkan aikana tutustumme tähän monipuoliseeen maahan. Vierailemme pääkaupunki Vilnassa, historiallisessa pääkaupungissa Kaunasissa ja Trakaissa sekä tunnetussa kylpyläkaupunki Druskininkaissa.

Maanantai 8.5.2023
Lähdemme matkaan aamusta kohti Helsinkiä ja Länsisatamaa. Tallink MyStar lähtee kohti Tallinnaa klo 10.30. Laivamatka Tallinnaan kestää kaksi tuntia. Mahdollisuus buffetaamiaiseen laivalla lisämaksusta. Perillä Tallinnassa olemme klo 12.30. Lähdemme bussilla kohti Pärnua ja Riikaa. Matkalla pidetään kahvitauko. Perillä Riiassa teemme kaupunkikiertoajelun, jonka aikana tutustumme vanhan kaupungin viehättäviin keskiaikaisiin rakennuksiin sekä jugendtalojen ylellisiin julkisivuihin. Yöpyminen hotelli Bellevue Park Hotel Riga. Illallinen hotellin ravintolassa. 

Tiistai 9.5.2023
Aamiainen hotellin ravintolassa. Matka jatkuu kohti Liettuaa. Matkalla tutustumme Siauliain lähellä sijaitsevaan liettualaisten pyhiinvaelluskohteeseen ristikukkulaan. 

Ristimäki on pyhä paikka, joka sijaitsee keskellä peltoa, kuudentoista kilometrin päässä Šiauliaisesta.  Mäki on 60 metriä pitkä ja 40-50 metriä leveä. Ensimmäiset ristit tuotiin sinne tiettävästi jo vuonna 1831, koska tsaarihallitus ei antanut ihmisille mahdollisuutta kunnioittaa kuolleita omaisiaan. Erityisen merkityksen kukkula sai Neuvostoliiton aikana, jolloin Neuvostoliiton hallitus yritti kaikin keinoin tuhota kukkulaa ja siellä olevia ristejä. Se piti sitä vihamielisenä ja haitallisena symbolina. Mäkeä yritettiin tuhota puskutraktoreilla, ristejä poltettiin, murskattiin ja tuhottiin kaikin mahdollisin keinoin. Alueelle pääsy kiellettiin ja mäkeä vartioi Neuvostoliiton armeija sekä KGB. Kaikista näistä tuhoyrityksistä huolimatta ristejä ilmestyi kukkulalle joka ilta lisää.

Neuvostoliiton hajottua kukkulasta tuli maailmanlaajuisesti tunnettu ja paavi Johannes Paavali II vieraili siellä vuonna 1993. Hän piti siellä puheen, jonka päätteeksi hän totesi ”Risti on ikuisen elämän symboli Jumalassa.”  Vuodesta 1997 alkaen on alueella järjestetty joka vuosi suuri hartaustilaisuus heinäkuun viimeisenä sunnuntaina. Nykyään kukkulalla on tiettävästi kymmeniä- ellei satojatuhansia ristejä. Kukkulan lähellä toimii myös luostari, joka on avoin pyhiinvaeltajille.

Matka jatkuu Liettuan tasankomaastoa myötäillen kohti Rumsiskesin kansantieteellistä ulkoilmamuseota. 

Rumšiškėsin ulkoilmamuseo sijaitsee Kaunsin lähellä ja se perustetiin vuonna 1966. Alueen keskipiste on kaupunki, johon on tuotu rakennuksia kaikkialta Liettuasta, jotka ovat tyypillisiä eri aikakausille. Sieltä löytyy kaikki kaupungille välttämättömät elementit mm. kauppatori, majatalo, käsityöläisten ja kauppiaiden talot. Pakolais- ja vastarintaliikkeen näyttely on kunnianosoitus Liettuan historian traagiselle ajanjaksolle. Näyttely koostuu jurtasta, karkotettujen kuljettamiseen käytetystä junavaunusta, bunkkeri piilopaikasta  ja muistomonumenteista. Aateliskartano Aristavėlės sijaitsee alueen luoteisosassa ja juontaa juurensa 1800-luvulle. 51:ssä rakennuksessa on näyttely kullekin aikakaudelle ominaisesta sisustuksesta. Alueella on yhteensä noin 80 000 näyttelyesinettä, jotka kuvaavat  talonpoikien ja kaupunkilaisten elämäntapaa, työtä ja perinteitä. Alueella järjestetään ympäri vuoden tapahtumia, jotka perustuvat vuodenaikojen kulkuun ja eri aikoina tehtäviin töihin ja perinteisiin.

Päivällä nautimme lounaan ja siirrymme bussilla Kaunasiin. Majoitumme Radisson Hotel Kaunas, mikä sijatsee aivan kävelykadun vieressä. Kävelykadulla on ihania kahviloita ja baareja, joissa voi käydä nauttimassa iltapalaa.
Kaunas on Liettuan toiseksi suurin kaupunki ja se toimi maan pääkaupunkina sotien välisen ajan Vilnan jäätyä Puolan alueelle 1. maailmansodan jälkeen.  Sen kohokohtia ovat art deco arkkitehtuuri,  vanhakaupunki, keskustan bulevardi ja lukuisat museot ja kirkot.

Keskiviikko 10.5.2023
Aamiaisen jälkeen lähdemme Kaunasin kiertoajelulle. Vierailemme Kaunasin lähellä sijaitsevassa, yli 300 vuotta vanhassa Pazaisliksen luostarissa. Se on yksi vaikuttavimmista arkkitehtoonisista kokonaisuuksista koko Koillis-Euroopassa. Iltapäivällä matka  jatkuu tunnettuun kylpyläkaupunkiin Druskininkaiin. Seutu on luonnonkaunista aluetta, josta löytyy useita jokia, lähteitä ja järviä. Lounas ja majoittuminen Best Baltic hotel Druskininkai Central hotelliin. Majoittumisen jälkeen lähdemme kaupunkikierrokselle ja sen jälkeen vapaata-aikaa tutustua ympäristöön.

Druskininkain pikkukaupunki sijaitsee noin 130 kilometrin päässä Vilnasta, Niemen-joen rannalla lähellä Valko-Venäjän rajaa. Kaupungin nimi viittaa liettualaiseen sanaan druska, joka tarkoittaa suolaa. Seudulla onkin mineraalipitoisia lähteitä, joilla uskotaan olevan parantavia vaikutuksia. Jo 1800-luvulla Venäjän keisari määräsi kaupungin matkailukohteeksi, jonne taiteiljat ja parempi väki matkusti saamaan kylpylä-, muta- ja mineraalihoitoja. Neuvostoaikoina kaupunkiin tultiin ympäri valtakuntaa. Druskininkaissa sijaitsee  30 000 neliömetrin kokoinen täyden palvelun lomakeidas Druskininkai Aquapark. Vesipuistossa on  useita vesiliukumäkiä, joista korkein kohoaa jopa yli 200 metrin korkeuteen. 30 asteen lämpöinen uima-allas korkeine palmupuineen ja saunoineen vie trooppisiin nautintoihin. Täällä on  erilaisia altaita,  saunoja, lukuisia vesiliukumäkiä, vastavirtaaltaita, hierovia suihkuja ja porealtaita. Varattavissa on myös erilaisia hoitoja. Kaupungissa on  monenlaisia terveys- ja  kauneuspalveluja tarjoavia kylpylöitä, joista vanhin lienee Druskininkų gydykla, jossa on tarjottu terveyshoitoja ja -kylpyjä jo 1800-luvun alkupuolella.

Torstai 11.5.2023
Aamiaisen jälkeen bussimatka Trakain kapunkiin., joka on Liettuan vanha pääkaupunki. Vierailemme Trakain linnassa ja nautimme lounaan. 

Trakain linna ja sen alue ovat Liettuan yksi suosituimmista turistinähtävyyksistä. Linna sijaitsee noin 27 kilometrin päässä Vilnasta, Liettuan syvimmän ja suurimman Galve-järven saarella. Linna on peräisin 1300-luvulta ja edustaa gootilaista arkkitehtuuria. Linna on toiminut niin puolustuslinnana kuin kuninkaallisten kesäasuntoja ja vankilanakin. Se on entisöity 1400-luvun tyyliseksi, jolloin linnan kerrotaan olleen parhaimmillaan. Linna on auki ympäri vuoden. Koska linna sijaitsee saarella, käy kulku sinne puusiltaa pitkin. Linnan huoneissa on laajoja näyttelyitä. Itse Trakain kylä on pikkuinen ja värikkäitä taloja täynnä.

Matka jatkuu Vilnaa, jossa tutustumme Liettuan pääkaupungin nähtävyyksiin: lukuisiin katolisiin kirkkoihin, yliopistokortteliin ja Auringonnousun porttiin sekä muihin mielenkiintoisiin kohteisiin. Majoitumme hotelli Panoramaan. 

Liettuan pääkaupunki Vilna on helposti saavutettava kohde niin omalla autolla matkaileville kuin lentomatkustajillekin. Kaupunkia voi ihastella esimerkiksi Gediminasin linnasta käsin, joka on Vilnan yksi tärkeimmistä nähtävyyksistä ja samalla Vilnan symboli. Myös katedraalin ja yliopiston kellotorneista käsin on hyvät näkymät yli kaupungin. Yliopiston torni kohoaa 65 metrin korkeuteen. Vilnan vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde. Sen ainoa säilynyt osa vanhasta kaupunginmuurista on Aamunkoiton portti, jonka sisällä on esillä yksi Liettuan pyhimmistä kuvista, ihmeitä tekevä neitsyt Maria, jonka luo kulkee lähes katkeamaton virta ihmisiä rukoilemaan. Vilnan sydän on Katedraaliaukio, jossa sijaitsee Vilnan katedraali. Katedraalin takana kohoaa komea, valkoinen Suuriruhtinaiden palatsi, josta käsin Liettuan suuriruhtinaat hallitsivat valtakuntaansa, joka oli suurimmillaan Euroopan laajimpia. Liettua on vahvasti katolinen maa ja pääkaupungissa onkin kymmeniä erilaisia kirkkoja, joista näyttävimpiä on punatiilinen Pyhän Annan kirkko. Pyhän Annan kirkon takana kohoaa suurempi Bernhardiinikirkko.

Perjantai 12.5.2023 (250 km)
Aamiainen hotellillaja tavaroiden pakkaaminen bussiin. Lähdemme jatkamaan matkaa kohti pohjoista. Matkalla tutustumme Rundalen linnaan. Mikä on yksi Latvian merkittävimmistä barokki- ja rokokootyylisistä taidemuistomerkeistä. Linna on rakennettu vuonna 1736-40 Ernst Johann von Bironin - Veäjän keisarinna Anna Joanovan suosikkiherttuan  -  kesäpaikaksi. Matkalla nautimme lounaan. Ohitamme Riian ja myöhään iltapäivällä saavumme Pärnuun, jossa majoitumme Estonia Resort hotelliin. Illalla mahdollisuus nauttia keväisestä Pärnusta tai käydä Resort hotellin viihdekylpylässä. 

Lauantai 13.5.2023
Kiireetön aamiainen hotellissa. Lähdemme noin klo 09.00 kohti Tallinnaan, jossa on hieman ostoaikaa satama-alueella. Tallink uusi MyStar laiva lähtee klo 13.30 ja saapuu Helsinkiin 15.30. Perillä kotipaikkakunnilla olemme alkuillasta. 

Matkan hinta/henkilö:
839 €  jaetussa kahden hengen huoneessa
939 € yhden hengen huoneessa

Hinta sisältää:
- Kuljetus Bussi-Mannisen bussilla Suomessa ja Baltiassa koko matkan ajan
- Laivamatkat Helsinki-Tallinna-Helsinki kansipaikoin
- Hotellimajoitus, 5 yötä yhden/kahden hengen huoneessa
- Hotelliaamiaiset x5x
- Ohjelman mukaiset sisäänpääsymaksut ja opastukset
- Suomenkielisen oppaan palvelut koko matkan ajan Tallinnasta Pärnuun
- 4 x lounas, 1 x illallinen
- TallinkSilja polttoainelisä

Lisämaksusta etukäteen varattuna:
- Delight meriaamiainen menomatkalla Tallink MyStarilla 20 €/hlö
- Buffetpäivällinen paluumatkalla Tallink MyStarilla 29 €/hlö

Huomioitavaa: Matka toteutuu, mikäli lähtijöitä on vähintään 30 henkilöä. Tällä matkalla tarvitaan voimassa oleva passi tai virallinen henkilökortti. Ilmoitathan mahdolliset ruoka-aineallergiat varauksen yhteydessä. Muistathan myös matkavakuutuksen.

Alustava reitti: Ruovesi - Vilppula - Mänttä - Orivesi - Tampere - moottoritien pysäkit matkalla Helsinkiin
Voit nousta bussiin kaikilta pysäkeiltä matkareitin varrelta. Ilmotathan toivomasi kyytiinnousupaikan varauslomakkeen Lisätiedot-kohdassa. Alustavat reitit ja aikataulut saattavat muuttua. Lopullinen reitti ja aikataulu lähetetään laskun yhteydessä.

Tietoja hotelleista, joissa majoitumme matkan aikana:
Bellevue Park Hotel Riga
Radisson Hotel Kaunas
Best Baltic Hotel Druskininkai Central
Panorama hotel
Estonia Resort hotel